Президентът Румен Радев няма да бърза с връчването на първия проучвателен мандат на парламентарната група на ГЕРБ независимо, че през следваща седмица ще проведе консултациите с политическите партии по съставянето на правителство. Това коментираха пред “Труд News” от ръководствата на различните парламентарни групи по повод на заявлението на държавния глава, че насрочва разговорите в президентството съвсем скоро.

Дори и да не могат да излъчат правителство и да се отиде на предсрочни избори, партиите в парламента трябва да решат въпроса с бюджета за 2023 година и да приемат спешни текстове в законодателството по Плана за възстановяване. От БСП отново настояват и за промени в Изборния кодекс, с които да се премине към смесено гласуване - с машини и хартиени бюлетини, каквито поправки подкрепят и от ГЕРБ и ДПС.

“Имаме три варианта за бюджет и този, който ще съгласуваме с ведомствата и министерствата, както и с Националния съвет за тристранно сътрудничество, е вариантът с дефицит от 6,6 на сто. Този дефицит се формира при запазване на абсолютно всички действащи нормативни актове и политики, без промяна в приходната и разходната част на политиките”, заяви служебният финансов министър Росица Велкова.

Само преди дни финансистът и бивш финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ) настоя парламентът да гласува закон за бюджета и беше категоричен, че това е най-важната тема пред депутатите. “Все още виждам потенциал в това Народно събрание да излъчи правителство”, заяви в неделя председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допусна дори малко възможния вариант да бъде съставен кабинет на малцинството на ГЕРБ. “Не мисля, че ще има управляваща коалиция в този парламент”, каза обаче зам.-председателят на БСП и на НС Кристиан Вигенин. И изказа мнение, че БСП дори предварително трябва да вземе решение и да обяви публично, че не желае третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.