Още на 1 октомври България е получила отговор на запитването си дали Швеция може да предостави изтребители "Грипен", съобщи БНР. Това става ясно от съобщение на асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана. Швеция може да предостави 8 изтребителя "Грипен" до идването на новите изтребители Ф-16 през 2025-2030 г.

От съобщението не става ясно обаче дали производителят предлага 8-те самолета да бъдат купени от България или взети на лизинг.

От Министерството на отбраната обясниха за медията, че не им е известно да са получавали официален отговор на изпратеното в края на септември запитване. Но припомниха, че подобни запитвания са били изпратени и до държави като Франция, САЩ и Израел.

В позиция до медиите от Изпълнителното бюро на БСП посочват, че са категорично против разходи за самолети "Грипен", обявени вчера от президента Радев.

Не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Вече има избран парламент и само той може да се произнася, се казва в позицията на партията.

В Народното събрание от БСП ще гласуват "против" закупуването на бойни самолети.