Газовата връзка между България и Гърция, която ще бъде открита на 1 октомври, променя решително енергийната карта на Европа. Това коментира президентът Румен Радев, който се срещна с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев. По думите му интерконекторът дава стратегическо измерение на отношенията между двете страни. Както и възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан.

Българският президент обяви, че към него е постъпило предложение, подписано от четири междусистемни газови оператора на България, Румъния, Унгария и Словакия. „Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като споразумение през юли тази година Илхам Алиев с Урсула фон дер Лайен”, добави Радев.


„Това, което се предлага, е нов подход. Това, което се предлага, ще даде възможност вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване и модернизация на газопреносната инфраструктура по Южния газов коридор, да можем да пренасяме веднага допълнителните количества газ от Азербайджан, използвайки интегрираните мрежи на тези четири държави”, каза още президентът.

През интерконектора ще получаваме 1 млрд. кубически метра. Отсега се търсят варианти за увеличаване на количеството, което покрива 1/3 от годишното ни потребление.

“Обсъдихме доставките на допълнителни количества към България и ще засегна тази тема и на вътрешно равнище като се върна. Можем да увеличим доставките на природен газ за нашите партньори”, каза от своя страна президента на Азербайджан.

Обсъжда се и възможността българската индустрия да използва директно азерски газ.

“Тези наши големи промишлени консуматори на газ да получават газ директно от Азербайджан, а впоследствие, разбира се, заедно да излизат на трети пазари и да споделят печалбата, като по този начин спестяват огромни средства от транспорта”, поясни Радев.

„Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. С годините Азербайджан се доказа като надежден доставчик и износител на синьо гориво”, добави Алиев.