Министерският съвет прие конкретни мерки в помощ на засегнатите от наводненията места в Карловско. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг.

Сред мерките е освобождаването на кметовете на засегнатите общини от отчисления за заплащане на тон отпадък (95 лева на тон). На местата, останали без вода, ще бъдат изграждани временни водопроводи, които ще функционират около 10-15 дни до окончателното решение на проблема. Работи се и по възстановяване на електрозахранването в три села, които все още са без ток.

„Кабинетът освободи минерална вода и консервирани храни в поисканите количества. Те ще бъдат доставени на нуждаещите се още днес”, каза Демерджиев.

В четвъртък и петък ще се извършват проверки на място за това дали има и човешки фактор, допринесъл за бедствието. Представители на местното население, МВР, прокуратурата, медиите и всички компетентни институции ще проверяват заедно какви площи в района са изсечени.

Министерството на туризма е готово да помогне с осигуряването на покъщнина, която ще бъде предоставена от хотелиери, съобщи още Демерджиев.

Има готовност за подсигуряване и на временни жилища на пострадалите.

Министерството на земеделието пък предвижда целеви приеми по Програмата за развитие на селските райони. Няма проблеми със заделените по това направление средства за общините Марица и Калояново.