Заповедта за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е обявена окончателно от съда за незаконна, става известно от решение на Административен съд София – град, съобщи БНТ..

Съдебният състав оставя в сила решението на Софийския районен съд от април, който отмени като незаконосъобразна заповедта за задържането му.

На 17 март Бойко Борисов, Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков.

Заповедта за задържане "не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", се казва в решението на съда.

В него се цитира Конституцията, като се посочва, че всеки има право на лична свобода и неприкосновеност, както и че никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед или обиск, или на друго посегателство върху личната неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.

Според съдебния състав приложената принудителна административна мярка за 24-часово задържане освен "фактически необоснована се явява и несъответна на целта на закона". Като се допълва, че в заповедта за задържане няма описани факти, а единствено е посочен номер на досъдебно производство и е преписан текст от Наказателния кодекс. В заповедта не са посочени "осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от прилагането на принудителната административна мярка".

По делото Столичната дирекция на вътрешните работи e осъдена да заплати на Бойко Борисов разноските по делото в размер на 480 лева.#кончателно: Арестът на Борисов е незаконен, СДВР трябва да му плати обезщетение