”Всички работещи в сферата на здравеопазването се включват в подписката за изпълнение на договореното КТД в отрасъл ”Здравеопазване”. Още на 1 април казахме, че това ще остане първоаприлска шега заради механизма, който беше измислен, тъй като няма законов начин, по който да стане това увеличение по този начин.

Но има лечебни заведения, които могат да си позволят този миниум на заплатите, като се позовават на това, че съдът е спрял този механизъм и не са длъжни". Това каза пред БНР председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

Подписката ще бъде връчена на новото правителство, поясни тя.

"Искаме държавата да гарантира този минимум, да бъдат дофинансирани всички структури на здравеопазването. В подписката искаме - където не могат да бъдат достигнати нивата, държавата да дофинансира, а там, където могат, да бъдат увеличени на ниво КТД. Според мен има картел на работодателите, които умишлено държат медицинските специалисти на ниски заплати, за да могат да работят на две-три места и да покриват дупките в системата. Заради липсата на кадри има лечебни заведения, в които повече от 50% от персонала е в пенсионна или предпенсионна възраст, а останалите са на граждански договор", допълни Илиева .


Тя съобщи, че има болници, в които подписката е забранена.