Искам да подчертая нещо странно, казвал съм го няколко пъти на министър Асен Василев: България още има активен договор с "Газпром Експорт". Последното предложение за анексиране на този договор, за да се спази президентският декрет на Русия, е изпратен от България. Ние сме предложили структура на продължаване на договора, който е приложим в България. Нямаме отговор.

Това заяви по време на заседанието на парламентарната комисия за GemCorp енергийният министър в оставка Александър Николов. В последния си работен ден в министерството, той прекрати меморандума за 1 милиард долара с Gemcorp и IP3 Corporation.

За все още действащият договор с “Газпром” заговори и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев миналата седмица. Той заяви пред журналисти, че България не е прекратила отношенията си с Русия и “Газпром”, а дружеството нарушава договора. Тогава Василев даде заявка, че ако фирмата започне да изпълнява условията по договора, въпросът ще бъде обсъден от кабинета.

Относно ситуацията с природния газ Николов каза, че Европа продължава да е зависима от един конкретен доставчик и че заради обемите, които той доставя, може да си позволи да изкривява пазара. По думите на енергийния министър "Газпром" може лесно да създаде криза и това е видно от решенията им за орязването на газоподаването по Северен поток 1.

Припомняме, че още в началото на днешното правителствено заседание на отиващия си кабинет на Кирил Петков стана ясно, че страната ни сключва договор за 7 кораба с втечнен газ, който да бъде доставен за следващите шест месеца. Не стана ясно обаче коя е държавата. Енергийният министър Николов посочи, че това е САЩ като обяви, че за тази година се очакват три карга, а за 2024 - четири. Офертата за трите карга за 2022 г. е с 30 долара по-ниска от тази на европейските пазари.

Междувременно послуник Митрофанова коментира казуса.

„Доставките на газ може да бъдат възобновени по всяко време, ако българската страна плати за тях по схема, която отговаря на изискванията на "Газпром". Това заяви руският посланик в България Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал "Русия-24", предаде БГНЕС.

„Очакваме прагматизмът в София да надделее по газовия въпрос, но засега няма положителни сигнали“, каза още Митрофанова.

"Много експерти призовават за прагматизъм и за връщане към договора с "Газпром", който все пак е валиден до края на тази година. Така че, щом българската страна реши да плати по схемата, изисквана от „Газпром“, доставките ще бъдат възобновени", каза посланикът.