Държавата затваря ТЕЦ “Брикел”. Решението на кабинета идва в може би последният работен ден на настоящото правителство преди поредните предсрочни избори. Освен това затварянето на ТЕЦ “Брикел” идва и след последната проверка и потресаващите според изпълнителната власт констатации.

Няколко са сериозните нарушения, съобщи министърът на екологията Борислав Сандов на брифинг в Министерския съвет. Те са свързани с комплексното разрешително и системни нарушения за минал период от време. Това налага и административната мярка за затварянето на ТЕЦ-а.

Сандов заяви, че са установени фрапиращи нива на замърсяване и работа в несъответствие с нормите на екологичното законодателство, несъответствие с трудовите права и несъответствие с пожарната безопасност. Установени са повече от 15 нарушения, включително и наличието на бензиностанция в рамките на комплекса, която е нерегламентирана и се намира близо до обектите в ТЕЦ-а.

Предприятието произвежда около 1% от електроенергията на България, затова затварянето му по никакъв начин не може да застраши енергийната сигурност, уверяват от изпълнителната власт.