„Благодаря на ръководствата на парламентарните групи на четирите партии, с които разговаряме за съставяне на кабинет. Проявиха и разум, и разбиране за сложната ситуация, в която се намираме след решението на Конституционния съд и има съгласие да се отвори изцяло нова процедура за избор на председател на КЕВР. Тази процедура може да приключи в оптималния вариант на 12 август”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг.

Тя заяви, че са обсъдили възможността през това време парламентът да работи.

„Ще се търси съгласие да се вземе решение за отмяна на ваканцията, за да може да се избере председтаел на КЕВР, за да не оставим държавата в хаос, да има функциониращ орган, който ще вземе решение за цената на енергоносителите, който трябва да въведе две тарифи – една за по-ниско потребление и за по-бедни хора, и една за високото потребление, за тези, които топлят басейните и палатите си. Трябва да определим какво е енергийна бедност, за да подпомогнем енергийно бедните хора през есента и зимата”, заяви Нинова.

На журналистически въпрос дали БСП ще задържи мандата до тази дата, Нинова отговори положително. Тя каза, че преговорите за правителство продължават.

„В понеделник ще имаме програмата, след това продължаваме разговори за структура и персонален състав на Министррски съвет”, заяви Нинова.

По думите на Нинова на предварителните разговори БСП са получили принципно съгласие на повече от 121 депутати, които застават зад програмата, а след почивните дни ще стане ясно колко точно са.