Проведохме добър разговор с ”Демократична България”. Те демонстрираха желание за създаване на редовно правителство. Обсъдихме програмата, разбира се, ние сме я писали заедно, така че нямаме сериозни различия. Представихме предложенията на ИТН от вчера, посочи тя след консултациите с ДБ. Тя допълни, че предложенията на ИТН вече са получени в писмен вариант и днес ще бъдат изпратени до останалите партии.

Срокът за коментар по тях е до утре, за да може до края на тази седмица да се затвори въпросът за програмата, а от понеделник да се обсъжда структура и състав на МС.


"Мога да декларирам, от името на всички партии с които преговаряхме, че името на министър-председателя трябва да дойде от първата политическа сила - ПП. Кой точно ще бъде - ще разговаряме от понеделник нататък", заяви Нинова и отрече да са обсъждани имена за поста на премиер.

Утре трябва да затворим първия етап от разговорите, има подкрепа относно програмата, другата седмица ще продължим разговорите по персоналния състав", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Има висока степен на съгласие и подкрепа на програмата, която ще изработим в детайли и ще представим окончателния вариант. Няма сериозни разминавания. Разговаряхме за КПКОНПИ и избора на Бойко Рашков и тук разминаването не е по съществото на въпроса, а относно времето, не можем да държим безкрайно мандата", допълни Корнелия Нинова.

"Не водим разговори с отделни депутати от "Има такъв народ" за отцепване на нови такива. Надделява мнението за политически кабинет в първия етап на преговорите. Усилието е всички да бъдат събрани на една маса. В началото на другата седмица финално ще представим програмата. Не сме предвиждали да разговаряме с Елена Гунчева. Ще изчакаме процедурата за антикорупционния закон, няма да коментираме имена и министри преди да приключим с програмата и тя да получи пълно одобрение", каза още Корнелия Нинова.