Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на посещение в Баку на 21 и 22 юли, съобщават от пресслужбата на кабинета.

В рамките на визитата си премиерът ще проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основна тема на разговорите, в които ще участват и енергийните министри на двете държави, ще бъдат сътрудничеството в областта на енергетиката и възможностите за допълнителни доставки на азерски газ в България, извън тези, които вече са договорени във връзка с новия интерконектор Гърция-България.

Строителството на междусистемната газова връзка приключи само за 6 месеца след повече от десетилетие от началото на проекта. България е един от трите получатели на азерски газ в Европа, за страната ни Азербайджан е важен партньор в постигането на реална диверсификация на енергийните доставки, е позицията на българския министър-председател Кирил Петков.

Приоритет на правителството е подобряването на регионалната енергийна свързаност и енергийна сигурност на България и Европа. Освен двустранната среща между премиера Петков и президента Алиев, програмата на визитата в Баку предвижда още разширена среща между делегациите от двете страни, както и работна вечеря за българската делегация, давана от президент Алиев в дома му.

Ще се проведе също работна среща на министър-председателя Кирил Петков с представители на Българо- азербайджанската търговско-индустриална палата и с председателя на парламентарната група за приятелство между Азербайджан и България.