Дошла е офертата от американска страна за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70. Получената оферта се преглежда. Подписаното изменение и допълнение по договора от 2019 г. не променя стандартните общи условия за доставка на първите осем самолета F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка.

Това каза пред журналисти министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, предават от БТА.

Това е предложение за договор, който трябва да се придвижва към Народното събрание, обясни Заков. По думите му има срокове, които обаче са кратки. До началото на ноември тази година (тоест до няколко месеца) трябва да се отговори на предложението. Това обаче не може да се случи, ако страната ни няма работещ парламент, обясни още военният министър в оставка. Срокът може да бъде удължен, но при съгласие от американска страна.

Офертата е съпоставима с първата като стойност, но е с много по-голям пакет способности, тъй като България вече има история с американската страна, обясни министърът. Затова страната ни ползва доста по-добри условия за договор. Заков уточни, че цената е съпоставима в долари.

България вече има право да плаща и на части. Самата схема на плащане тепърва ще се уточнява.