Посланиците на ЕС включиха в "черния списък" рокерския клуб "Нощните вълци", който е близък до Владимир Путин. Това съобщи електронно издание "ЕЮ Обзървър".

Освен това на "вълците" не се позволява да влизат на територията на съюза. Изданието припомня, че рокерите на Путин в Европа освен в България, имат клубове в Западните Балкани, както и в Германия, и в Латвия.

Забраната поименно засяга ръководителя на клуба Алексадър Залдостанов с прякор Хирурга. Той е посочен както като приближен на Путин, така и като организатор на мотопоходи в Европа, скандализирали Полша и други държави. Той е бил организатор на пропагандни сборища в Крим, където е наричал Запада "сатанинска сила, похитила Киев". Санкциониран е също словакът Йозеф Хамбалек, който се представя за "президент на европейския клон" на клуба.

Ултранационалисти от "Нощни вълци" участват като доброволци във войната в Украйна и извършват диверсионни акции. Клубът получава финансиране от руската държава, която насърчава неговите "патриотични" изяви.

Членове на мотоклуба са посещавали България през 2016 и 2019 г. Срещали са се със симпатизанти в Руския културно-информационен център в София, където са били представяни като носители на традиционната руска култура.