Франция ще приеме план за икономии срещу кризата, предизвикана от войната в Украйна, съобщи френският президент Еманюел Макрон в специалното си интервю по случай националния празник на страната.

„Очаква ни труден период, предизвикан от войната в Украйна, която ще бъде продължителна“, заяви френският лидер в празничното си интервю, в което очерта енергетиката, армията и икономиите като приоритети в следващия си мандат.

Той съобщи за подготовката на „национален план за пестеливост“ срещу кризата, който трябва да задължи администрацията и гражданите да пестят енергия и ресурси.

„Русия ще използва газа като оръжие във войната. Трябва да подготвим сценарий изцяло без руски газ“, заяви Еманюел Макрон.

Той се спря дълго на инвестициите в модернизирането на френската армия, чийто бюджет ще се увеличава: „Искаме да направим всичко, за да спрем войната, без да водим война“.

Макрон призова за национален консенсус по предстоящата пенсионна реформа, за която се очаква силен отпор от опозицията.

„Нямам характер на попадащ под влияния. Изцяло защитавах отварянето на пазара и ще продължа да го правя“, коментира президентът разкритията за тайната му подкрепа за транспортната компания Uber.