Петорна компютърна експертиза на снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна" показва, че те са били манипулирани. Това оповести председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски. Той поясни, че информацията е предоставена от българската прокуратура, съобщи Нова тв.

"Искам да направя следното изявление в ролята ми на председател на официалната делегация на Комисията в България, която се проведе през април тази година - от 11 до 13 април. На няколко пъти обсъждахме случай от висок обществен интерес под наблюдението на Специалната прокуратура в България и от Софийската градска прокуратура за процесуалните действия, свързани със снимки от вилата на бившия български премиер Бойко Борисов. Българската прокуратура предостави повече информация, която искам да споделя с вас от съображения за прозрачност", заяви Здеховски.

И допълни: "Относно процесуалните действия, свързани със снимки от вилата на бившия премиер Бойко Борисов - по време на предварителното производство бяха проведени редица следствени мероприятия. Бяха назначени общо пет технически компютърни експертизи за изследване на публикуваните снимки и видео. Накратко - изследването показа, че снимките и видеото са манипулирани. Има многобройни несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките. Има несъответствие в цвета на водните знаци, полиграфските стикери и сенките на обектите. Изследването показа също, че има многобройни промени в характеристиките на файловете, манипулирайки датите на заснемане на снимките. Метаданните на някои от тях са били премахнати. Някои от снимките изглежда са направени във време, когато бившия премиер е изпълнявал официални функции извън дома си. Според експертите позицията на обекти на различните снимки е една и също, въпреки че се твърди, че снимките са правени в интервал на година и половина. Според пет експертизи има обстоятелства, които поставят под въпрос авторитета на снимките и видеата… Беше разпитвана и камериерката на г-н Борисов и тя твърди, че никога не е имало пари или златни слитъци в чекмеджетата. Това е всичко и ако искате да получите това писмо от прокуратурата, ще ви го дам, защото то не е тайна".

"Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките като парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките. Оказа се също така, че по време на разпитите със служители в резиденцията те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина, но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина, та заключението, което направи г-н Здеховски е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни", заяви евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков.

Източник: Нова тв