След 31-годишно разследване, прокуратурата прекрати делото за Възродителния процес. Това се случи, след като през март почина и последният обвиняем по него – бившият министър-председател Георги Атанасов, съобщава НТВ.

"Делото се влачеше докато не остана нито един от виновниците, които са били. След като Георги Атанасов почина, делото отива в архива. Няма кого да съдят", посочи д-р Ибрахим Карахасан - Чънар. Спомня си, че майка му е понесла много тежко като е разбрала какво става в Родопите.

"Разбрахме се кой как да се казва. Избрах си името Ивелин Караславов", обясни той.

"Имаше три варианта - или ще ги направим родни социалистически турци, или ще ги изтласкаме в Турция, а ако нито едното не дава добър резултат, ще ги направим българи. Тази политика се провежда от 1969 г. до 1989 г. след решение на Политбюро за ограничаване на етнокултурните права на турците. През 1984 г. на турците са им останали само имената", разказа Михаил Иванов, съветник на Желю Желев по етническите въпроси. И допълни, че делото е било саботирано.

Проф. Зейнеп Зафер разкрива, че е имало убийства и репресии. "Бяхме натоварени на камиони и изселени в села на северозападна България. Не разрешиха да се върнем обратно и го направихме едва след няколко години. Попаднахме в затвора", споделя тя.