Тонове храни с пестициди са влизали у нас през ГКПП „Капитан Андреево”. Това заяви изп. директор на БАБХ проф. Христо Даскалов в студиото на "На фокус". „Пропукването в системата при ГКПП „Капитан Андреево” има едно обяснение и то е пари”, посочи той.


„На този пункт годишно минават 110 000 камиона, натоварени с по 20 тона продукция храна. 70 000 от тях подлежат на финосанитарен контрол. От всеки един камион идват огромни средства. Когато се извършва и лабораторния контрол, сумата надхвърля 180 000 лв. на един камион. Представете си обемите от средства, ако ти контролираш тази дейност. Само 10 процента от тях влизаха в държавата”, каза Даскалов.

„По данни на фирмата около 1,5-2% от пробите, които са били изследвани, са били положителни. Според нашите данни 10% от пробите са положителни с пестициди. Изследвали сме 800 проби, 80 от тях са положителни. Зад всяка проба стоят 10 тона. Това говори, че тонове храни с пестициди са влизали у нас. Няма друго обяснение”, коментира изп. директор на БАБХ.


По думите му всички органи са сезирани във връзка със случая.

Относно заплахите към него той каза: „Свикнах да се движа с охрана. Близките ми се притесняват за мен. Малко съм притеснен. Приемам заплахата философски. Това е част от тази опасна игра, която някои хора водят в България вече от десетки години”.

„Не е тайна за никого, че персоналът на граничния ни пункт е в потиснато състояние. Там цари страх и на нас ще ни коства много време да го разсеем. Той не е само от последните 12 години, той е и от преди това”, посочи още Даскалов.