"Дойдоха без програма, тръгват си с празна папка. Безпомощни, некомпетентни, провалиха всичко, до което се докоснаха. Логичен завършек на правителство, което не знаеше какво прави, нехомогенно, без каквато и да било спойка, събрано само от някакви финансови корупционни интереси".

Това коментира в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов малко след като премиерът в оставка Кирил Петков обяви от Гърция, че "Продължаваме промяната" най-вероятно ще върне на президента Радев неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

ГЕРБ остават категорични в намерението си да не правят опит да съставят правителство в текущия парламент, когато им бъде връчен вторият мандат, като ще го върнат веднага на държавния глава.

А как ще процедират, когато друга партия получи третия? Митов остана загадъчен. "Ние вече сме заявили какво ще правим с втория мандат. А оттук нататък - утре от Бургас ще имате новини, лично г-н Борисов ще ви ги каже."

В съботния ден, по традиция, експремиерът и лидер на ГЕРБ е на среща с партийния актив в провинцията, този път в морския град. Очаква се изявлението му да започне около 10 часа.