Ден преди връчването на мандата, това, което е ясно, е, че зад кабинета „Василев” застават твърдо – „Продължаваме Промяната", БСП и „Демократична България”. Общо в пленарната зала трите формации имат 109 гласа. Към тази подкрепа макар и под въпрос все още, могат да се прибавят и 6-те гласа на независимите народни представители, които си тръгнаха от „Има такъв народ”. Всеки от тях ще гласува по съвест, но ако са единни - то новото правителство може да разчита на 115 гласа. Недостатъчни, за да поеме управлението на страната.

Ако в оставащите часове от „Продължаваме Промяната” не успеят да намерят липсващите поне шестима народни представители, сценариите са два. Номинираният за премиер Асен Василев връща мандата на президента Румен Радев неизпълнен. Или от „Продължаваме Промяната" решават да опитат до последно - предлагат състав на проектокабинет и държавният глава го предлага за гласуване в пленарната зала. Президентът вече обяви, че ще приеме отговора на Асен Василев утре в 17:00 часа.

При неуспех и в двата случая по Конституция се пристъпва към втори опит за съставяне на правителство в рамките на 47-то Народно събрание. Президентът Румен Радев връчва мандат на втората по големина парламентарна сила - това е ГЕРБ-СДС. Те вече заявиха, че ще върнат веднага папката и искат нови избори. Тогава има и един последен шанс - държавният глава избира трета партия, на която да даде шанс за кабинет.