Премиерът в оставка Кирил Петков ще бъде част от състава на новия проектокабинет. Това обяви кандидатът за министър-председател Асен Василев. Все още не е ясно обаче какъв пост ще заеме доскорошният министър-председател.

Съставът на новото правителство е готов, но все още не са събрани нужните 121 гласа в парламента. Затоа разговорите продължават, а Асен Василев отново каза, че ще опитат всички възможности.

До оставката на премиера Кирил Петков и кабинета му се стигна след успешния вот на недоверие в парламента, който беше внесен от ГЕРБ след напускането на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ от управляващата коалиция.

След решението за експулсирането на 70 руски дипломати от България лидерът на БСП /част от четворната коалиция/ Корнелия Нинова постави условие. Тогава тя обяви, че левицата спира преговорите за кабинет с „Продължаваме Промяната“ и ще ги възобнови само от партията предложи министър-председател, различен от Кирил Петков.

Утре трябва да стане ясно дали първият мандат в този парламент ще може да излъчи правителство. Вече е ясна програмата, по която ще работи то, ако получи подкрепа. Тя включва 40 законопроекта с конкретни срокове. Сред приоритетите е Планът за възстановяване и устойчивост.

Ще има две тарифи за газ, парно и вода и безплатни учебници от 1-ви до 12-и клас. Сред приоритетите в сектор финанси и икономика е да продължи подготовката за приемане на еврото през 2024 г. и да се одобрят всички оперативни програми.

БСП се събира на Национален съвет днес, за да реши окончателно дали да подкрепи програмата.

В същото време „Продължаваме Промяната“ разговаря с различни депутати от групата на ИТН, съобщи в парламента днес Кирил Петков. Сега вече се преговаря при ясна програма и ясни срокове. Единственото условие е Слави Трифонов да не взима решенията, допълни той.

Без мнозинство в парламента обаче проектът на „Продължаваме Промяната“ не може да бъде реализиран и Асен Василев заяви, че ще го върне.