Мистерия с парите от Плана за възстановяване няма. Още 2020 година тогавшният премиер е подкрепил механизъм за преизчисляване на средствата през 2022 година.

Този документ е подписан в средата на 2020 година от всички лидери на държавите в Европейския съюз и е станало на Европейски съвет. Този договор трябва да се спазва от всички държави членки.

Това каза в ефира на bTV зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев по повод появилата се информация, че средствата за България по Плана за възстановяване ще бъдат намалени.

"7 държави от ЕС имат по-голяма намаляване на парите от България. Търсим всякакви опции за компенсиране на намаляването на средствата по Плана. Все още има време и ще трябва да намерим решение до средата на 2023 година. Паниката не е подходяща в момента. Това, което се лансира в публичното пространство, не влияе върху изпълнението на Плана. смятам, че ще намерим решение. На този етап няма необходимост от промени в Плана за възстановяване", категоричен бе той.

"За тази година очакваме да получим 2,6 млрд. лева и пак ще повторя, че има различни опции, за да компенсираме това намаляване. Правилната дума е преизчисляване. България се е справила по-добре с пандемията от Ковид и е имала по-висок икономически растеж през 2021 година. Това е причината да се случи това преизчисляване", разкри зам.-министър Яйджиев.