Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 70.31 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

На всички вече е ясно, че си докарахме лятната вълница. В Гърция нещата не са добре. Прескача и при нас, но засега държим. Защитните системи работят, покачването на заболеваемостта е бавно. Има време за подготовка.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? У нас е спокойно. Но в Европа не е така. В Гърция има доста случаи. В Европа модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте.

Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може да дестабилизирате сценария.

Какво се очаква - около ден 60-ти на сценария (около 15 юли) се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесване на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина.

А стабилен ли е сценарият „Синьо лято“?

Да, сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 49. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Сценарият е стабилен и ще остане такъв и през тази седмица, и през следващата-

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 95 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - и днес е 0.96.

Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“. Има още 2 седмици дотогава.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 95 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.

Какво ни казват индексите. Индекса за страната е около 6 пъти под критичната стойност. В последните дни има повишение на индекса в големите градове и по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи. Вносът от Гърция засега е най-голям през област Смолян.