Да има регламент българските институции да реагират, ако премиерът не е в състояние политически, личностно или експертно да си изпълнява задълженията, настоява ГЕРБ.

Пред журналисти в Народното събрание депутатът Томислав Дончев заяви, че в момента "България се управлява от абсолютно неуправляем човек" и е необходима конституционна процедура, която да позволява Народното събрание или друг орган да реагира в подобна ситуация.

По думите му няма нито едно външно- или вътрешнополитическо решение на управляващите, което да не е завършило с катастрофа.

Като пример даде решението за обявяване на 70 служители на руското посолство за нежелани. Въпреки че ГЕРБ подкрепя решението, според Дончев то е било "произведено по най-безобразния начин".

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова се солидаризира с написаното във "Фейсбук" от руския посланик Елеонора Митрофанова, според която "отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков".