Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените дипломати. Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, цитирана от БНР.

Русия определя действията на правителството като безпрецедентни.

"Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те руски дипломати, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София", написала руската посланичка в нотата.

Дипломатически източници предупредиха, че ако се стигне до такъв развой, това означава война. Освен това те допълват, че дори и по времето на Втората световна война България и Русия не са скъсвали дипломатическите отношения.

Междувременно от правителствената информационна служба разпространиха изявление на министър-председателя в оставка Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес.

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки.

Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности.

Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", гласи изявлението на премиера в оставка, който преди дни лично заяви, че гони 70 руски дипломати.