Тайно събиране на актива на „Продължаваме промяната“ (ПП) е имало в понеделник вечерта. Участвали са депутати, членове на Изпълнителния съвет, начело с партийните лидери Асен Василев и Кирил Петков, съобщава "Марица".

Целта е била да се набележи програма по съставяне на ново правителство и евентуалната тактика за изборите, ако такова не получи подкрепа от 121 депутати.

Събирането не е било в парламента, а на друго място в столицата. Първи думата е взел премиерът в оставка Кирил Петков. Той е обяснил още веднъж, че в дните преди вота на недоверие е имал оферти за стабилно управление срещу жестове от почти всички опозиционни партии.

„Ако ги бях приел, да дам на един милиардите от пътищата, на друг спокойствие в МВР, сигурно щяхме да имам най-стабилното правителство в историята с над 200 депутати. Не влязох в политиката с тази цел, а за да променим нещо. Иначе щях да си гледам бизнеса отстрани или да съм със семейството на някой плаж в момента“, отсякъл Кирил Петков.

Той бил категоричен, че ще търси още 6 депутати на базата на индивидуални разговори с всеки, а няма да кани на масата цели групи извън вече заявените – „Демократична България“ (ДБ) и БСП. От „Промяната“ имат едно условие – никакво отстъпление от заявената политика на реформи. Всеки депутат, дори извън „Има такъв народ“ (ИТН), ще е добре дошъл, ако споделя това виждане. Нека подкрепи вота за нов мандат на Петков, пък после вече гласува различните закони в парламента по своята съвест. Нито държим да е с „Промяната“, нито да напуска своята група“, сподели източникът от срещата и допълни: „Ако не – отива се на избори със същите идеи, социологията ни дава добри резултати“.

Това предложение на Петков, както и всякакви други са били гласувани на събирането. Интересното при „Промяната“ е, че пирамидата е обърната сравнение с другите партии. Обикновено депутатите привикват Петков и Василев за обяснения.

Депутатите от управлението в оставка обаче не бяха кой знае какви оптимисти в кулоарите на парламента, че Петков ще успее да събере 121 депутати за нов кабинет. Те се изпаряват с втвърдяването на тона между „Промяната“ и „Има Такъв Народ“.