Стотици протестиращи се събраха пред Върховния съд на САЩ в знак на недоволство срещу решението на съдиите да отменят половинвековния прецедент Роу срещу Уейд, който признава конституционното право на жените на аборт.

Съдиите взеха това решение с 6-3 консервативно мнозинство и промени драстично живота на американските жени. Консервативният съдия Кларънс Томас предположи, че мотивите на съда могат също да го накарат да преразгледа предишни решения, защитаващи правото на контрацепция, легализиране на гей браковете в цялата страна и обезсилване на държавните закони, забраняващи гей секса.


Президентът Джо Байдън, който в петък изрази дълбокото си разочарование от решението на съда, каза в събота, че Белият дом ще следи как държавите налагат забраните, като служителите на администрацията вече са сигнализирали, че планират да се борят с опитите за забрана на хапчета, използвани за медикаментозен аборт.


Белият дом заяви, че също така ще оспори всички усилия на държавите да ограничат възможността на жените да пътуват извън родния си щат, за да търсят аборт.


На митинг в западен Илинойс в събота бившият президент Доналд Тръмп похвали решението на Върховния съд, като го нарече "победа за Конституцията, победа за върховенството на закона и преди всичко победа за цял живот".


За християнските консерватори, които дълго се бореха да отменят Роу, решението от петък беше ценна победа и отчасти резултат от дълга кампания за назначаване на съдии срещу абортите във висшия съд. Решението имаше подкрепата и на тримата съдии, назначени от Тръмп.


Това е в противоречие с широкото обществено мнение. Около 71% от американците - включително мнозинството от демократите и републиканците - казват, че решенията за прекъсване на бременността трябва да бъдат оставени на жените и техните лекари, а не да се регулират от правителството. Мнозинството обаче подкрепя някои ограничения.