В тази ситуация емоционалната реакция е да търсиш някой, който да ти е виновен, но имаме заседания, имаме стенограми и там може да се види кой каква позиция е заел”.

Това каза по БНР вицепремиерът Илияна Йотова по отношение на критиките, които премиерът в оставка Кирил Петков отправи към президента Радев,.

Йотова призова политическите сили да направят всичко възможно, за да не се стига до предсрочни парламентарни избори заради сложната обстановка не само в страната ни, а и в Европа и в света.

Според вицепрезидента станалото в българския парламент през последните дни е можело да бъде избегнато доста отдавна.

"Ако от самото начало българската външна политика в лицето на министър-председателя Кирил Петков не беше убедил сякаш нашите европейски партньори, че те няма да имат проблем с България. Когато на съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, много остро постави въпросите за правата на българите там и че няма как България да каже "да", ако тези права не са гарантирани, така както самият Европейски съюз изисква. Беше сериозно убеждаване от страна на президента, че това не е просто някакво условие на България, а най-важното условие, за да бъде РСМ равноправен член на ЕС. Останахме с впечатление, че г-н Петков е обещавал на нашите европейски партньори, че нещата в България ще станат много по-бързо и ако нямаше това обещание, много по-отдавна пътят към компромисите, пътят към спазване на интересите на България щеше да бъде отворен и предложение като френското много по-рано щеше да бъде факт".