Кирил Петков не управлява еднолично и авторитарно, но не е достатъчно дипломатичен, за да удържи отношенията със Слави Трифонов. Петков не можа да удържи коалицията, но и тя наистина е много трудна за удържане, но така или иначе за авторитарно не може да става дума.

Това заяви политологът Андрей Райчев пред News.bg по повод решението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да изтегли министрите си от коалицията, взаимните обвинения между доскорошните партньори и политическата криза, в която влязохме от няколко дни.

Той обясни, че излизането на ИТН от коалицията е много дълъг процес и не е внезапен. Конфликтът започна отдавна и чисто и просто кулминацията е предстояла - българското гласуване за Северна Македония през юни месец.

Според Райчев, Слави Трифонов е избрал последният възможен момент, защото иначе действията му ще бъдат поставени в руслото на антиевропейска реакция. "Това е последният възможен момент, който той може хем да разклати правителството, хем да не излезе антиевропеец, коментира Райчев.

Според политолога партиите от коалицията след излизането на ИТН ще положат усилия за правителство на малцинството "Това ми се вижда невъзможно, но разбира се, не е съвсем невероятно. Втори кабинет пак е много малък вариант - да се направи ново правителство с мандата на Слави Трифонов, а третият вариант са избори, обобщи Райчев.

Андрей Райчев изтъкна, че сме много по-близко до предсрочни парламентарни избори наесен. От трите варианта - това е най-вероятният, каза политологът.