Народните представители одобриха проекторешението, внесено от Христо Иванов и Демократична България за разрешаване на спора между София и Скопие. Гласували „за“ са 170 депутати, „против“ - 37, „въздържали се“ 21.

Според проекта “Иванов”, правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия, съобщават от партията.

Първо, двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.

Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на “македонски език”.

Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.