Часове преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел премиерът в оставка Кирил Петков увери, че ще си спази думата и ще остави решението за Северна Македония на парламента.

"Това решение трябва да се вземе от българския парламент. Аз си държа на думата, независимо кой какво иска от мен. Няма хипотетична възможност за друго. Аз съм премиер на България и когато кажа нещо, си спазвам думата. Това, на което се надявам обаче, е че следващите дни ще имаме решение на Народното събрание", заяви Петков, цитиран от БНТ.
Премиерът в оставка изтъкна, че лично той харесва френското предложение и смята, че в приемането му би било историческа възможност за България, но това трябва да стане по правилния начин.

Премиерът в оставка отправи критики към президента Румен Радев, че не заема категорична позиция по въпроса.

"Ако си президент на място, викаш КСНС, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме! Но маските паднаха - аз ще си спазя обещанието, омръзна ми от страхливци. Предложението е исторически момент за България, който не трябва да изпускаме. Въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин", изтъкна Петков.

Той отправи критики и към поведението на опозицията.

"Не може да се биеш в гърдите, че имаш позиция и да проваляш заседанието на външната комисия. И днес няма кворум в Народното събрание. Тези хора са страхливци и мислят само как да манипулират. Ако имат наистина позиция, днес комисията заседава", каза министър-председателят в оставка.

Преди заседанието на Европейския съвет Петков ще участва и в срещата на върха ЕС - Западни Балкани.