КНСБ започва протестна акция с искане за увеличение на минималната работна заплата и на доходите на работещите в бюджетния сектор.

За целта в 8.00 часа на 23 юни конфедерацията ще разположи синдикална протестна палатка в близост до служебния вход на Народното събрание, предаде БГНЕС. Акцията започва в деня, в който изтича срокът за предложения за актуализация на бюджет 2022 г. и ще продължи до приемане на исканията на КНСБ по него.

Конфедерацията настоява за ръст на минималната заплата от 710 на 760 лева. Друго искане е ръст на работните заплати за работниците и служителите в бюджетната сфера с минимум 15%, а на „работещите на терен“ с 20%.

„Инфлацията обезцени труда на хиляди работещи. Те не са спрели работа и изпълняват коректно и съобразно всички изисквания своите задължения. Искаме работещите да могат да си купят поне същите стоки и услуги, които са могли и миналата година по това време. Сега това е невъзможно“, казват от КНСБ.

Според тях този ръст ще позволи да бъде компенсирано, макар и частично, нарастването на цените в резултат от ускоряването на инфлацията.

Друго основно искане на синдикатите е по-висока подкрепа за семейства с деца.

„Предлагаме увеличение на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв. годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 хил. лв. за семейство с две деца. Това ще подпомогне домакинските бюджети на семейства с едно дете в размер на 750 лв. годишно и на семейства с две – в размер на 1500 лв.“, казват от КНСБ.

Те настояват и за преструктуриране на разходите по бюджета, за да се захранят перата, свързани със социалното подпомагане.

КНСБ настоява държавата да насочи допълнителен ресурс от 1,5 млрд. лв., за да се разшири обхватът на хората, нуждаещи се от подкрепа в трудната социална обстановка.

Средствата могат да бъдат осигурени от силно надценената капиталова програма, която в момента е в размер на 8,2 млрд. лв. Считаме че няма как да реализираме инвестиционни проекти на такава стойност до края на годината и по традиция капиталовите разходи няма да се изпълнят.

С оглед на подцененото равнище на действащата през 2022 г. линия на бедност ще предложим единен критерий за достъп до помощи за отопление (независимо от начина на отопление) да се предостави на всички лица, които са с доход до 150 на сто от линията на бедност от 413 лв., или с доход до 620 лв.

Към протеста ще се присъединят представители на федерациите към КНСБ от всички бюджетни сектори. Протестиращите ще настояват да се срещнат лично с всеки един от народните представители, за да връчат исканията на КНСБ за актуализацията на Бюджет 2022 г.