Минути след края на дебатите по вота на недоверие днес министър-председателят Кирил Петков изрази надежда утре вотът на недоверие да не мине.

„Ако мине, това е просто една стъпка. След това първият мандат идва при нас. Имаме още 7 дни да разговаряме с различните депутати. Особено от „Има такъв народ“ се надявам, че има още хора, които се колебаят. Чухме много аргументи, те нямаха много тежест, нито голям смисъл. Аргументите решиха да ги казват само, за да кажат нещо“, заяви премиерът.

По думите му План Б е „Продължаваме Промяната“ да получи първия мандат и да продължи със силната инициатива, че този парламент може да се управлява и да има мнозинство от независими депутати.

„Не можем да направим сделка с хора, които са били част от коалиционния модел, ние ще излъжем себе си и нашите избиратели, това не може да се случи. Другото, което не може да се случи е да направим сделка с ДПС. Те се надяват, но няма как да се случи. Условията, които ни даде „Възраждане“ да излезем от НАТО и ЕС са абсурдни. В „Има такъв народ“ има свестни хора, които в момента се страхуват дали и как да вземат правилното решение, защото всички разбират, че това, което Слави Трифонов направи беше огромен риск за държавата, необмислена постъпка и символ на задкулисие“, допълни Петков.

Той подчерта, че си държи на думата по отношение на казуса с Република Северна Македония: „Ако няма решение за РСМ в Народното събрание в Брюксел ще кажа - няма решение от парламента и не мога да променя позицията, докато това решение не бъде дадено от НС“.