„Готови сме за отговорно поведение пред всички български граждани, за прекратяване на хаоса в държавата, за отиване на предсрочни избори, на които хората да си кажат мнението“. Това заяви бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков пред NovaNews преди началото на дебатите по внесения вот на недоверие към правителството.

„ГЕРБ е доказала, че в трудни ситуации взема трудни, отговорни решения, които отговарят на проблемите на хората. Ще управляваме с тези, които подкрепят нашата програма. След като се състави следващия парламент ще поканим партиите на разговори.

Ние ще се обединим с хора, които ясно защитават интереса на българските граждани с цел да намалим инфлацията, да върнем цените на нормални нива, токът и газът да са на поносими цени, да се дават компенсации, които да балансират и да спрат повишаването на инфлацията. Вече имаме хем стагнация, хем инфлация. Няма как държавата да продължи да функционира по този начин“, каза още той.

„Ние бяхме на кръстопът – дали да продължим да бъдем в парламента и да виждаме това некадърно, некомпетентно и корумпирано правителство продължава, като тези думички бяха използвани от гласоподаватели в Бургас, с които вчера имах среща. Въпросът беше дали то да продължи да бъде на власт и ГЕРБ да расте като процент на подкрепа или да помислим за хората и за държавата и да приключим максимално бързо с това управление. Зад всяка дума за това правителство хората ми обясниха какво имат предвид – лобистко, защото прехвърлиха парите за саниране на над 1500 сгради за закупуване на батерии. Некомпетентно, защото закъснелите мерки доведоха до голяма инфлация и то на хранителните продукти. Погледнах статистиката и се оказа, че преди България са само Турция, Молдова и Литва, които имат по-голяма инфлация на хранителните продукти. Дори Украйна, която в момента е във война има по-ниска инфлация на хранителните продукти. Корумпирано, защото преди десетилетие бяха премахнати посредниците на границата за доставки на газ и те бяха върнати още май месец, като това струваше 100 млн. на българския данъкоплатец. Нямаше как да не внесем този вот на недоверие максимално бързо и то именно заради финансовата дестабилизация на държавата.“, обясни Жечо Станков.