Да кажем, че служебен премиер не е особена привилегия, защото има много въпроси за решаване, но без действащ парламент не може. Защи направих партия - мотивите ми бяха два. Това каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев пред bTV.

"На първо място, това, което от доста време говоря, че в българското политическо пространство наблюдаваме едно откъсване на гражданското общество. Искаме да направим партия, която е близо до хората и решава техните проблеми по прозрачен и отчетен начин. На второ място, свикнахме с една избирателна активност между 30-40%. Сякаш демокрацията се умори да ходи на избори и народът е по-склонен да оставя в ръцете на по-малко хора да решават съдбата им, отколкото да бъдат активни", допълни той.

"Нека да кажа две думи за г-жа Симеонова. Имах възможност да споделя с други ваши колеги, че това е един качествен човек, който е направил собствен избор. Уважавам решението й, но не приемам думата "отломки". Всеки един човек има възможност да прави избори. Хора може да са опитвали едно, второ, трето, но сме краен брой българи на тази земя. Хората се променят и не казвам, че това е проблем. На всеки може да се даде втори шанс, стига да не е трети и пети", обясни още Янев.

Янев смята, че лявото и дясното нямат точно лице, защото понякога десни партии прилагат леви политики и обратното.

"След като сме в постлиберализъм, нещата са по-трудни за дефиниране. Не мисля, че етикетите "ляво" и "дясно" помагат да се определим", допълни той.

Според Янев вдигането на ветото е национално решение.

"Какви са разговорите и кой какви ангажименти е поемал е друга тема. Да се върнем на френското предложение - от една страна е предложение, което ще влезе в НС и ще се дебатира, но в същото време излиза малко извън установените рамки за функциониране на съюза. За първи път се слагат такива рамки и съюзът е бягал от такъв тип отношения. От тази гледна точка, трябва да следим два дебата - единият е от българския парламент и втората е как на предстоящия европейски съвет ще се отрази дебата", каза той.

Янев каза, че отношенията му с Радев са нормални, но не работни, защото не работят заедно.

"Категорично не сме партия на президента. Работим за цели и посоки, за които сме решили. Не бих казал, че в момента е време да търсим формации, които са близки до нашия профил. По-скоро принципно погледнато, когато регистрираме партия, отиваме на избори и търсим подкрепа. Когато народът изпрати партиите в парламента, те трябва да намерят формулата за действие", обясни той.

"Коалицията се сформира с ентусиазъм между различни по идеологии партии, но с обща цел. Коалиционното споразумение не прерасна в управленска програма и проблемите ги виждаме всеки ден. Това създава нови кризи и нови проблеми. Има определена безпринципност във факта, че коалиционното споразумение не бе превърнато в програма", заключи Стефан Янев.