"Лукойл" трябва да бъде под оперативен контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес." Това заяви пред БНР депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

"Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата", коментира Мирчев в предаването "Преди всички".

Представителят на държавата Красимир Първанов е представител на т.нар. златна акция, а оперативната комуникация с него минава през министъра на енергетиката, поясни Мирчев.

По думите му в Румъния е имало "същият проблем с рафинерията на "Лукойл", но компанията вече плаща данъци. Според Ивайло Мирчев подозренията са, че у нас "част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица", но това няма как да се докаже.

Причините да се иска парламентарна комисия, която да разгледа дейността на "Лукойл", Мирчев дефинира със "сложна геополитическа, сложна енергийни ситуация, ситуация на пълен форсмажор".

Ивайло Мирчев не знае за срещи на Асен Василев с "Лукойл", за каквито говори Делян Добрев от ГЕРБ.

"Нямам информация за такива срещи, на мен това ми звучи като спекулация."

Според Мирчев, Добрев демонстрира "изключително политическо лицемерие", защото по времето на управлението на ГЕРБ "Лукойл" също не е плащала данъци.

Цените на горивата в България могат да бъдат значително по-ниски. Включително с реформа в данъчните складове, обобщи темата депутатът от ДБ.

"Задача на премиера е да осигури подкрепа", подчерта Мирчев по повод предстоящия вот на недоверие към правителството тази седмица.

"Ако не бъде осигурена, отговорността за това, което ще се случи оттук нататък в България, е на новата коалиция."