Почти всички маски паднаха. Ще се види чии още не са. Очевидна е тази на президента, на т.нар. опозиция, на „Има такъв народ“ и т.н. Президентът и ГЕРБ заработиха в синхрон, особено по газовите сделки. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на транспорта Николай Събев.

„Изпитах доста голямо разочарование, защото по време на предизборната кампания имах усещането, че с президента сме заедно и че заедно се борим да една нормална България. Че това е човекът, за когото националната кауза и суверенитет са много важни и са над всичко. Дори сред приятели много го защитавах, когато правеше гафовете за Крим. Вярвах, че той ще бъде този стабилизиращ фактор, когато ние искаме да направим промяната. Защото беше очевидно, че ние ще разбутваме схеми и добре уредени отношения и правила, които до този момент са давали възможност до този момент България да обеднява, а другите ще крещят: „Ох, какъв хаос е“, защото ние им променяме правилата“, коментира той.

Събев усетил разрив в отношенията от момента, в който започнали корекциите в газовия бизнес: „Сменихме ръководството в него, говорихме за други неща и пристъпихме към тази позиция, с която искаме да поставим България в една по-независима ситуация. Веднага след като сменихме ръководството започнаха много интересни изказвания от негова страна /президента Румен Радев – бел. ред/“.

„Изпитвах пълно недоумение със ситуацията на 3 март с Националната служба за охрана, която допусна такова отношение към премиера Кирил Петков /когато беше замерван със снежни топки – бел.ред./“, обясни министърът.

Според него отсъства стабилизираща позиция от страна на президента. Идвали само и единствено атаки, които разклащали правителството.

В коментар за предстоящото гласуване на вота на недоверие, Николай Събев заяви: „Това правителство има всички шансове да оцелее. Вижте всички сфери, в които сме направили промени и в който продължаваме да правим такива“.

Той не изключи рокади в кабинета и смяна на премиера Кирил Петков: „Винаги е възможна. Самият Петков потвърди, че за него не е важно да е само премиер. Моето лично обещание към Кирил и Асен е, че от момента, в който те не са в управлението, аз си тръгвам от официалната сцена, но ще продължа борбата срещу мафията“.