Република Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС едва след като бъдат направени промени в нейната конституция и българите бъдат записани като държавотворен народ. Това се съдържа в предложението на Френското председателство, което правителството изпрати на парламентарната комисия по външна политика, заяви депутатът от ПГ на "Демократична България" Антоанета Цонева в "Денят започва с Георги Любенов".

По думите ѝ проектът предвижда още да се изготви протокол към Договора за добросъседство между България и Северна Македония, който да съдържа конкретни детайли за изпълнението на Договора. Чрез този протокол ще може да се следи дали и как се изпълнява споразумението.

"Това е безпрецедентно - междудържавни двустранни отношения да бъдат вкарани в европейската рамка за преговорен процес. Този протокол ще включва и мониторинг на езика на омразата - македонските власти и медии ще бъдат следени какво говорят и това ще бъде отбелязвано. Гарант ще бъде не само България, а целият Европейски съюз. Преговорите за присъединяване може да бъдат спрени във всеки един момент, в който се види неизпълнение на договора." - каза Цонева.

Тя изтъкна, че не може да разбере посланието на президента Румен Радев по казуса със Северна Македония - от една страна признава, че предложението на Франция е напредък, от друга - говори за предателство.

"През изминалите години изпуснахме много, но днес имаме на масата предложение, изготвено след консултации с нашето МВнР. В изслушването си пред парламента Генчовска каза, че постигнатото е най-доброто, което някога е било постигано в резултат на тези усилия. Е как тогава да приемем тезата, че това е предателство? Употребата на темата за Македония като дъвка, омазването й в катран и лепването на етикета предателство, не работи за разрешаването на проблема. В Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ отхвърлят това предложение - е как от една страна те не са доволни, от друга слагаме знак на равенство с мнението на президента и на ИТН. Защо ВМРО-ДПМНЕ не са доволни и президента Радев също не е доволен - нали те не би трябвало да са на една позиция?" - попита Цонева.

Относно предстоящия вот на недоверие Цонева коментира, че е отговорност на министър-председателят да осигури мнозинство в подкрепа на кабинета.

"Протестите след свалянето на Никола Минчев са сравними само със спонтанните протести след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това е показателно, защото тази нова коалиция изплаща България в миналото. Хората, които се събраха на протестите, усещат с кожата си, че тя праща страната към миналото. И съветвам депутатите, от чието гласуване ще зависи това, много внимателно да преценят как ще излязат на улицата след това. Дали ще изпитват страх или срам? И, ако едно от тези чувства ги е завладяло, да си дадат сметка дали не са загърбили избирателите си? Това, което ще се случи следващите дни, зависи от силата на гражданите." - изтъкна тя.

По думите ѝ единствената опозиционна партия, която знае какво иска и накъде да работи след евентуално падане на кабинета е "Възраждане".

"Никой в тази конфигурация, в тази коалиция "Ориент-експрес" не знае какво иска и накъде води страната. Единственият, който знае какво иска, е Костадин Костадинов. Той каза в Народното събрание, че тези избори ще бъдат референдум за бъдещето на България в НАТО и ЕС. Каза и че Македония трябва да бъде присъединена към България. С такива екстремистки послания да се отиде на избори, за да може единственият човек, който знае какво иска в тази коалиция да бъде Костадин Костадинов, това не го ли намирате за голям риск?" - попита тя.

Източник и кадър БНТ