Партиите трябва да са наясно, че с калните борби помежду си дискредитират цялата политическа система. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за последните политически събития в страната. Държавният глава посочи, че като всички българи, следи с огорчение разпада на настоящото Народно събрание.

„Българският парламент не е тържище – едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел“, заяви президентът. По думите му и двете страни убиват надеждата и доверието на българите в политическата класа. „Убиват го с речта си, с поведението си, с популизма и с братуването между политически противници в името на властта“, каза още държавният глава.

„Правителството носи цялата отговорност за управлението на страната, докато НС не реши друго. Затова скандалите не трябва да го отклоняват в дейността му по решаване на неотложните задачи“, подчерта президентът. Той припомни, че хората очакват бързи решения, но блокажът на институциите е факт, а животът поскъпва.

Президентът призова кабинетът да разсее всякакви подозрения, че може да отстъпи от ветото за РСМ. „Министър-председателят трябва да отстои националния интерес на заседанието на Европейския съвет идната седмица в Брюксел“, заяви държавният глава и посочи, че Народното събрание и българите трябва да знаят предварително точно каква позиция ще отстоява министър-председателят в Брюксел, като тя не бива да се разминава с рамката, приета от Консултативния съвет за национална сигурност през януари. „Всяко хитруване или опит за подмяна и заобикаляне на националната позиция ще има тежки последствия“, заяви президентът Румен Радев.