"Тези хора не стават за това да се занимават с управление на държава. Те трябва да стоят настрана от властта - максимално далеч и максимално дълго време. Поведението им е нагло, безотговорно, държат се по начин, който не е коалиционен. Петков трябва да се държи отговорно към партньорите си и да управлява отговорно". Това заяви лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов в интервю за Дарик Радио, цитиран от Нова тв.

Той призна, че най-големият компромис, който партията му е направила в името на запазването на коалицията, е да участват в нея заедно с БСП. Причината - социалистите "са част от статуквото".

„Във всички министерства Петков направи така, че да се води двойна политика - има човек, който е пряко подчинен на премиера, но това не е министърът", твърди Трифонов. И допълва, че за ИТН това е било проблем, особено що се отнася до Министерството на външните работи.

"Петков просто не спря да се опитва да ни прескача по отношение на казуса със Северна Македония. Говореше едно пред световни лидери, а тук – друго. Истината е, че просто лъжеше", отсече лидерът на ИТН.

По-рано тази седмица той обяви, че партията му напуска четворната коалиция. Към днешна дата подчерта, че това не означава "разваляне на правителството". "Реших ИТН да не бъде унижавана повече в тази коалиция", категоричен бе Трифонов.

Той заяви още, че не е популист и „не се изживява като реформатор".

Според лидера на ИТН „Продължаваме Промяната" са се държали достойно в началото, „когато решихме да се промени моделът на управление". „Аз съм практичен човек и се опитвам да свърша работа на базата на опита, който имам, а не да квалифицирам кой какъв е. Това дали харесвам Петков, или не няма значение. Има значение премиерът да свърши работа в коалиция с други три партии. В момента, в който ми стана ясно, че това е невъзможно се допитах до депутатите от ИТН. Това се случи преди около месец", каза още Слави Трифонов.

Източник: Нова тв