В понеделник, 13 юни 2022 г., от 10.00 до 11.00 ч. над 1500 работници и служители от НЗОК в София град, София област, Бургас, Варна, Плевен, Разград, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Монтана, Силистра, Стара Загора, Ловеч, Враца, Благоевград, Търговище, Смолян, Габрово, Перник, Кюстендил и други градове ще проведат едночасова предупредителна стачка.

Това съобщават от Синдиката на административните служители „Подкрепа”, които организират протеста.

Протестиращите искат да бъдат увеличени еднократно основните заплати на всички служители на НЗОК и да бъдат осигурени минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в НЗОК.

„По изчисления на САС „Подкрепа” е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 10 милиона лева и именно това настояваме да бъде заложено в Закона за изменение и допълнение на Бюджета на НЗОК за 2022 г.“, пишат от синдиката.

„Работещите в НЗОК са специалисти с висока квалификация, които следва да администрират и контролират бюджет от 6 милиарда лева. Няма как да приемем за справедлива оценка на техния труд заплащане от 1000 лв. или 1200 лв. бруто. Членовете на КТ „Подкрепа“ ще отстояват исканията си докрай и в случай че не бъдат чути ще преустановят плащанията към договорните партньори на НЗОК - болници, аптеки, лични лекари и др.“, посочват от синдиката.