Зелената сделка няма алтернатива, но крие и много рискове. За това предупреди президентът Румен Радев, който присъства на конференцията „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“.

„Прекомерната скорост на трансформация на икономиката може да означава загуба на конкурентоспособност“, каза държавният глава.

„За първото тримесечие на годината средната цена на електроенергията в ЕС е около 250 евро на мегаватчас. В САЩ е 65 евро, а в Китай е по-малко от 10 евро. Първият въпрос, от който не можем да бягаме и трябва да намерим точните причини - защо в Европа цената на електрическата енергия е в пъти по-висока. Ако ние не можем да намерим отговор на този въпрос, продължаваме да го заобикаляме, това означава, че ние в средносрочен план категорично ще загубим нашата конкурентоспособност“, добави той.

Президентът посочи още, че България няма нова национална енергийна стратегия, която да очертае как ще се извърши зеленият преход в икономиката, като се запази автономността на енергийната система на страната.

Румен Радев отбеляза, че войната в Украйна е показала необходимостта от диверсификация на доставките и маршрутите, но предупреди, че това ще струва скъпо:

„Няма да е евтин този преход към една наистина работеща диверсификация. Той ще ни струва скъпо, но е необходим, дори и ако не е заради тази война, той е и заради минимизирането на всякакви изненади в бъдеще“, допълни той.