Много вероятно е да има правителство на малцинството, защото е по-добрият вариант как да продължи страната напред. Ние трябва да опитаме. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

„Изправени сме пред избор по кой от двата пътя да тръгне страната – правителство на малцинството, което е труден път, другият е предсрочни избори, което може да бъде фатално“, заяви тя.

Според нея, правителството на малцинството е необходимо, за да се приеме актуализацията на бюджета.

„Това е задача номер едно, ако сме отговорни хора. Малко да свалят емоциите колегите. Ако това не се случи като актуализация на бюджета, ще изправим хората пред огромен проблем“, смята Нинова.

Тя напомни, че предстои да се приемат 20 закона, за да може Планът за възстановяване да стане реалност. “Т.е. парламент трябва да има“, изтъкна вицепремиерът. В противен случая получаването на средства ще се отложи, може част от тях да се изгубят.

„Усвояването на тези средства върви със сериозните реформи които нашето правителство обеща да изпълни“, посочи лидерът на БСП.

„Другият път е предсрочните избори. Ще оставим всички тези хора без подкрепа в кризата - няма да има увеличение на пенсии, няма да има за деца, за майки, за земеделски производители, редица предприятия ще фалират и ще се увеличи безработицата“, изтъкна Нинова.

По думите ѝ, при служебен кабинет няма парламент и няма кой да приеме тези мерки. „Това е дългосрочен риск за България“, предупреди Нинова.

„Чакат ни трудни месеци зимата. Ще изпратим страната в безпътица и хаос“, заяви тя.

„Минават се граници, минава се в лични нападки, в обиди, след което трудно се събират хората на разговор. Нека днес си излеят емоциите, хладнокръвие от утре и да се разговаря разумно“, призова тя.

Според нея, правителството на малцинството има един минус и един плюс: „Минусът е, че не можеш да бъдеш сигурен, нестабилност. Плюсът е, че едно правителство на малцинството ще доведе до по-качествено законодателство“.

На въпрос от кога са обтегнати отношенията между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“, тя отговори: „Не съм усещала, че ще напуснат, но имаше напрежение. То започна по-силно да се усеща след обсъждането на кандидатурата за БНБ. След това нещо се счупи в отношенията между колегите“.

„Имало е случай аз да разговарям със Слави и след това да разговарям с г-н Петков“, сподели вицепремиерът.

„Чухме се с г-н Трифонов, не помня точно кога. Но говорихме. Нищо конкретно не е отправял към нас“, добави тя.

„Повечето им спорове бяха за постове и за пари. Не бяха принципни“, посочи Нинова. „Чувала съм спорове за суми между министър Василев и г-н Караджов“.

"Бюджетът трябва да бъде приет до 27 юни, за да влезе в сила от 1 юли. Има срокове, в които трябва да влезе и да се изгласува, за да са хората спокойни", отговори тя на въпроса бърза ли се прекалено много с актуализацията на бюджета.