„Вероятно това гласуване за смяната на министрите ще мине, защото се случва в едно гласуване - оставката на министрите и избирането на нови министри. Така че, след като ИТН са решили да оттеглят своите министри от кабинета, те трябва да подкрепят на практика и избора на новите министри”. Това коментира в ефира на предаването „Денят на живо” на NOVA NEWS политологът доц. Милен Любенов.

Според него със 109 депутати е трудно да се работи в средносрочен и дългосрочен план, защото правителството е обещало промени, които вече шест месеца не се случват.

„И една от основните причини за това е ИТН, защото ИТН са имали редица резерви по отношение на реформата в правосъдието и в промяната на КПКОНПИ”, посочи политологът.


Той допусна, че вероятно тактиката на останалите партии ще бъде да изтощи докрай това правителство. „И когато доверието към ПП и към ДБ спадне още, тогава да бъдат предизвикани предсрочни парламентарни избори. Но това няма да се случи през лятото. Вероятно есента можем да очакваме развитие”, прогнозира Любенов.