963 американци са със забрана да влизат в Русия. Сред тях са президентът Джо Байдън и други висши служители, съобщиха от Кремъл, цитирани от агенция "Ройтерс".

"Ние подчертаваме, че враждебните действия, предприети от Вашингтон, които са бумеранг срещу самите Съединени щати, ще продължат да получават подходящ отпор", заявиха от външно министерство.


По-рано обявените имена в огромния списък включваха държавния секретар Антони Блинкен, министъра на отбраната Лойд Остин и шефа на ЦРУ Уилям Бърнс.


Добавени в списъка са и 26 нови имена към списък с канадци, които са със забрани да пътуват до Русия, включително шефове на отбраната, ръководители на отбранителната индустрия и Софи Грегоар Трюдо, съпругата на премиера Джъстин Трюдо.


Новият канадски списък беше публикуван четири дни след като Канада представи законопроект, който ще забрани на президента Владимир Путин и на около 1000 членове на неговото правителство и военни да пътуват там.


Той включваше Джоселин Пол, Ерик Кени и Ангъс Топши, които бяха посочени миналия месец за новите ръководители на канадската армия, военновъздушните сили и флота, както и ръководители на компании, включително Lockheed Martin Canada и Raytheon Canada.


В отговор на санкциите Русия вече забрани на Джъстин Трюдо, финансовия министър Кристия Фрийланд и стотици други канадци да влизат в страната.


До голяма степен символичните забрани за пътуване са част от низходяща спирала в отношенията на Русия със Запада след нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари, което накара Вашингтон и неговите съюзници да наложат драстични санкции на Москва и да увеличат доставките на оръжие за Украйна.