Скулптурата "Викът на украинската майка" вече не е в Княжеската градина срещу Паметника на съветската армия. Oрганизаторите на инициативата по поставянето ѝ режисьорът Джеки Стоев и сценаристът Христо Илиев-Чарли са я прибрали, за да не бъде повредена, съобщи бТВ.

Целта на двамата приятели- Джеки Стоев и Христо Илиев-Чарли, е "да покажат, че възпитаните и културните хора могат да изразят мнението си, без да се стига до крайности и физически сблъсъци."

Статуята беше поставена снощи и осъжда руската агресия срещу Украйна. Автор на творбата е скулпторът Неделчо Костадинов. Тя е вдъхновена от поредица от събития, най-вече войната и агресията на по-големия към по-малкия, глупостта на човека, до каква степен може да се стигне до избиване на хора.

"Ако се прави нещо, трябва да го продължат по-младите, ние естествено ще помагаме, но сами няма да отидем да бутаме паметника", каза режисьорът Джеки Стоев.

"Ако ще продължава да стои тоя войник с шмайзера, трябва да има някакво символично противодействие на него", заяви сценаристът Христо Илиев-Чарли.