Асоциациите на Петков са абсолютно далече от реалността, заяви президентът Румен Радев в Мадрид, където от днес е на официална визита.

Запитан какъв е отговорът му, след като от "Продължаваме промяната" заявиха, че позицията му за Украйна е позорна и сравнението на премиера Кирил Петков, че по време на Априлското въстание никой не е помогнал на България, Радев каза: "Не искам тук в Испания да отговарям на злободневни български теми. Но такива асоциации са абсолютно далече от реалността".

Относно спрените газови доставки за България от страна на Русия и как правителството ще реши проблема, държавният глава посочи: "Това е ангажимент в полето на изпълнителната власт. Те трябва така да го решат, че цената за българския потребител и индустрия да бъде възможно най-ниска. Голямо предизвикателство ще е физическата доставка", заяви президентът.
По думите му, когато българското правителство постави цената на първо място, то тогава трябва да намери решение.

"Цинично е в енергийно най-бедната държава в ЕС с най-бедното население да кажеш, е, ще плащаме по-скъпо. Тези, които вземат решенията и могат да плащат по-скъпо, трябва да помислят за тези, които не могат да си позволят да плащат по-скъпо", каза Румен Радев.

Очаквам да чуя дебатите в парламента, заяви президентът относно изпращането на военна помощ за Украйна. Той посочи, че в момента сигурността във всичките ѝ измерения е поставена на изпитание.

"Дали правителството се справя с кризите ще го кажат хората. Хората, които все повече виждаме на улиците", посочи още държавният глава.