Отказваме да бъдем част от политика, която "смалява" България. Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов в началото на днешното пленарно заседание. В декларация от името на групата той посочи, че ДБ ще настоява за конкретизация в текста за оказването на помощ за Украйна.

Той заяви, че ДБ ще подкрепи само решение, което включва в себе си изрично посочването на военна помощ.


Става дума за война, която започна след агресивна противозаконна агресия от страна на Путиновия режим срещу Украйна. И тази война е война за това изобщо как ще изглежда международният ред“, отбеляза още той.

Христо Иванов каза, че ДБ няма да позволи темата да бъде "заметена под килима". И призова още идния вторник да има среща на коалиционния съвет, където въпросът да бъде обсъден. Става дума за определяне на това какво управление имаме – дали имаме управление на страха и на снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, а по избор на Путин, посочи той.

Председателят на ПГ на ДБ определи като „опорна точка“ твърдението, че с предоставянето на военна помощ България ще бъде въвлечена във войната.

Българският национален интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има един списък от страни, които да са следващи обекти на руска агресия по един или друг начин. Уплашена, обявила се сама себе си за малка и слаба, България ще бъде високо в този списък“, заяви още Иванов.

Вчера депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха проекторешението на „Продължаваме Промяната“, в което е записано, че парламентът дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна, една от които е оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България.