По-малко от седмица остава до края на извънредната епидемична обстановка заради пандемията от коронавирус. Тя няма да се удължава, а управляващите предлагат законови промени, даващи възможност за нови мерки. Законопроектът е внесен от народни представители от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", е публикуван на интернет страницата на парламента.

В него се дава право на здравния министър да въведе противоепидемични мерки с цел предотвратяване на епидемичното разпространение на заразни болести и контрол на риска. Това ще става по предложение на главния държавен здравен инспектор. Ограниченията могат да важат както за цялата страна, така и за отделни области за определен период от време.

Сред тях може да са познатите ни мерки като спазване на дистанция, дезинфекция, носене на защитни маски на определени обществени места, имунизационни кампании разкриване на пунктове за имунизация и др. В законопроекта пише още, че при необходимост ще могат да се въвеждат здравни изисквания за пристигащите в страната лица като документи за ваксинация, например. Изрично се подчертава, че не може да се налага забрана за влизане в страната и ограничаване на предвиждането на територията й, както и временно затваряне на обекти от обществено значение и/или други обекти и услуги, предоставени на гражданите.