Дали със забавянето на американските изтребители или без него, положението във ВВС е критично. Решенията там са отлагани доста дълго време,затова сега трябва да се взимат отговорни и бързи решения, които невинаги са популярните решения, но са важни за сигурността. Ще трябва да работим с нашите съюзници, касае не само сухопътните войски, но и ВВС.

Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков, който днес участва в извънредна среща на военните министри на страните членки на Алианса. Срещата се провежда в Главната квартира на НАТО в Брюксел. По думите му това не касае само ВВС, но и сухопътни войски и в някаква степен и ВМС.

„Няма как да запълним дефицитите си без да работим с нашите съюзници, включително на българска територия. В дългосрочен план обаче България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик на такава. Тоест да развием способностите си заедно с нашите съюзници, за да постигнем ниво, в което България сама да подсигурява своята сигурност в рамките на колективната отбрана“, посочи още той.

„Обсъдено е засилване на отбранителния потенциал на източния фланг, продължават дейностите по усилване, но никой не налага решения. Има развитие и по отношение на българската бойна група“, допълни министър Заков.

Той очаква да бъде потвърдено, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на Европа и да са готови да отбраняват всеки един сантиметър от територията на Европа.

Сред темите за разговор на днешната среща са редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка на сигурност в контекста на кризата в Украйна и последиците за сигурността на съюзниците. Министрите на отбраната дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.