Общо 397 милиона лева е рамката на бюджета на Бургас за 2022 година, съобщи кметът на общината Димитър Николов, като го представи пред журналисти днес. Той го определи като консервативен, но сигурен. Той каза, че за разлика от други години, този път бюджетът е с най-много неизвестности, предвид сложната обстановка.

„По-различното е, че расте рязко издръжката на всички дейности. Това е разбираемо, основно заради ръста на еленергията, горивата, строителните материали, храните.... За поредна година Община Бургас не повишава данъци и такси, заради годините на изпитание на българската икономика, в това число и бургаската - доскоро беше от Ковид пандемията, съвсем отскоро е войната в Ураййна и ефектът върху цените.“, каза кметът Николов.

Община Бургас не получава изравнителна субсидия от държавния бюджет. Кметът Николов определи това като несправедливо.

„Най-вероятно тази година ще бъдем нулева по отношение участие в оперативните програми на ЕС. Все още няма насоки как да се кандидатства. Моят призив е правителството да направи максимума, така че местните власти да могат да се възползват от това европейско финансиране и да могат да компенсират липсата на местни приходи в бюджетите.“, каза бургаският кмет.

Той даде за пример, че тази година са необходими 8 млн., за да бъдат компенсирани повишените цени на еленергията и горивата само за Община Бургас. „Ако включим и общинските търговски дружества, цифрата става повече от 13 млн. лева. Ако бяхме в една по-идеална ситуация, тези средства щяха да останат за разпореждане в Бургас и да отидат за финансиране на капиталови дейности. Сега няма как Община Бургас да не плаща за горивото, енергията, така ние се лишаваме от други дейности. Община Бургас рязко намалява капиталовите активности – поддръжка на улична мрежа, строителство на нови учебни заведения. Какъв е отговорът на Община Бургас? Борим се и създаваме условия за максимални мерки за енергийна ефективност.“, каза Димитър Николов.

В тази ситуация Бургас няма да предприема големи инвестиционни проекти през първите месеци на годината.

Кметът заяви, че има проблеми с изпълнението на някои от обектите, тъй като фирмите, които ги изпълняват, отказват да извършват някои дейности, заради повишените цени на строителните материали. Това засяга изграждането на Културния център в „Меден рудник“, проблем има и с пътноподдържащите фирми.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!